070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Puglia, bakermat van de Italiaanse olijfolie

Culinair journalist Sonja van de Rhoer ging naar Puglia (ook wel Apulië) en komt onder meer terug met een recept voor een heerlijke Focaccia met cherrytomaatjes (zie onder dit artikel).

Puglia is ‘hot’. Kwam er een aantal jaren nog slechts een handjevol toeristen, tegenwoordig lijkt het of iedereen naar deze mooie zuidelijke streek in de hak van de laars van Italië gaat. De verbinding is snel en gemakkelijk. In een paar uurtjes rechtstreeks vliegen naar Bari of met een tussenstop (van een paar dagen?) in Rome of Milaan. Puglia betekent cultuur snuiven, maar vooral culinair genieten voor een lage prijs. En voor wie sportief een balletje wil slaan, er zijn een paar prachtige golfbanen, al zijn deze aardig aan de prijs. Het is een heerlijke bestemming om met een rondreis te ontdekken.

Puglia levert 75% van de Italiaanse olijfolie. De grootste en oudste (meer dan 2000 jaar) olijfboom heeft hier een omtrek van 16 meter en levert nog jaarlijks zo’n 500 kg olijven. Naast olijfolie is Puglia de streek van de Primitivo een elegante, donkerrode, kruidige rode wijn. Witte wijn wordt hier maar heel weinig gemaakt, het warme klimaat is minder geschikt voor deze druivenrassen. Niet verwonderlijk dus dat er gekookt wordt met ruim olijfolie en er voornamelijk een glas rode wijn bij gedronken wordt. Waar gaan we naar toe om ons culinair te laten verwennen?

Reserveren
Heerlijk eten in een romantische setting? Masseria Il Frantoio. 6 km noordwaarts vanuit Ostuni richting Fasano. Aan de linkerkant het landgoed oprijden en het grote genieten kan beginnen. Vergeet niet te reserveren en zorg er zo rond half 8, kwart voor acht te zijn. Uiteraard gaan we de beeldschone plaatsjes Monopoli en Polignano a Mare bezoeken. Eten doen we op het terras van La Dolce Vita in Monopoli op het Piazza Garibaldi zowel voor lunch als diner. Voor visliefhebbers is er Perricchi (60 meter van Piazza Garibald)i, of Pietro d’Inglese, ook om de hoek, of heel romantisch aan zee bij Lido Biancho.
In Polignano dineren bij Antiche Mura in de Via Roma. Of rijd het binnenland in naar Matera en laat je verwennen bij Conversano.

Mooiste dorpjes van Italië
Cisternino ligt net als Locorotondo en Alberobella midden in de beroemde Valle d’Itria. De eerste twee dorpjes staan op de lijst van de mooiste dorpjes van Italië. Alle drie zijn ze beroemd om de authentieke trulli, de kenmerkende witte huisjes van de streek, met het kegelvormige dak, waarop vaak een afbeelding is geschilderd. Cistercino is bekend om zijn bombette, kleine pakketjes gevuld met gehakt, ham en kaas. Bezoek het zondagochtendconcert om 12 uur op het pleintje van Cisternino en lunch vervolgens op de bonnefooi of haal een bombette bij de slager. Met een karaf wijn een heerlijke picknicklunch.

In augustus kun je een foodfestival bezoeken in Cisternino, Eén is speciaal gewijd aan de orechiette, de oortjespasta uit Puglia, een ander is gewijd aan het konijn. Ook zijn er in augustus processies voor het feest van San Quirico, een van de beschermheiligen van het dorp. Nog meer feest? In september vindt het oogstfeest plaats tijdens de druivenoogst.

Wijnroute
Wil je meer weten over de wijn van Puglia. Rijd dan de Strada dei Vini DOC Locorotondo e Martina Franca, één van de mooiste wijnroutes in Puglia. Start in Locorotondo en rijd via Alberobello, Martina Franca, Ceglie Messapico, Fasano en Ostuni, naar het eindpunt Crispiano. Vergeet onderweg niet te stoppen bij een paar wijnboeren om te proeven. Alberobella is wel erg toeristisch – het is dan ook ongelooflijk leuk, al die kleine ronde sprookjeshuisjes – heerlijk eten kun je bij Fidelio, even buiten het centrum.

Lecce
Vergeet niet de beroemde plaats Lecce, de prachtige barokstad, te bezoeken. Bestel op een terras een ‘caffè leccese’, espresso met ijs(blokjes) en amandelmelk. Een verkoelend lekker zomerdrankje. In Martina Franca, de tweede grote stad in Puglia, vindt de laatste 2 weken van juli een klassiek muziekfestival plaats inclusief beroemde opera’s in de buitenlucht.

Vast in de stemming komen?
Maak dan deze focaccia uit Puglia met het onderstaande recept.

Focaccia met cherrytomaatjes uit Puglia
Voor 1 brood
– 15 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist
– mespunt suiker
– 375 gram (brood)bloem, bijvoorbeeld Zeeuwse bloem of durummeel) + extra voor het bestuiven
– 1 theelepel (zee)zout
– 4-5 eetlepels extra vierge olijfolie (liefst uit Puglia)
– circa 250 gram cherrytomaatjes
– 2 eetlepels oregano
– fleur de sel of grof zeezout

Bereiding:
• Los de gist met de suiker al roerende op in 3-4 eetlepels lauwwarm water (voeg gedroogde gist volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking toe). Meng de bloem en het zout in een royale kom, maak een kuiltje in het midden en schenk hier het gistmengsel, 1 eetlepel olijfolie en circa 1,5 dl lauwwarm water. Roer vanuit het midden met een houten lepel tot een korrelig geheel. Neem het deeg uit de kom en leg het op een bebloemd werkvlak. Kneed vervolgens (een minuut of tien ,vijftien) tot een zacht, veerkrachtig, samenhangend deeg. Duw het deeg steeds met de handpalm van voor naar achter, draai het een kwartslag en herhaal dit. (Of kneed het deeg in de keukenmachine met de deeghaak).
• Vorm een bal en doe het deeg terug in de kom, bestrijk het licht met olie. Dek de kom af met een schone, vochtige doek of met plastic folie en laat het deeg op een warme plaats circa 60 minuten rijzen.
• Kneed het deeg nog een keer door op een met bloem bestoven werkvlak en rol het uit ter grootte van de bakplaat met een dikte van circa ½ cm. Leg het deeg op de ingevette en met bloem bestoven bakplaat, dek het af met een doek en laat het nogmaals circa 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 230°C.
• Druk de gewassen en gedroogde cherrytomaatjes in het deeg, bestrijk het met de olijfolie en strooi de oregano en fleur de sel of grof zeezout eroverheen. Bak de focaccia in het midden van de oven in circa 20 minuten lichtbruin en knapperig.
Sonja van de Rhoer .

Bel of mail mij terug