070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Andalusië: grotten van Nerja, adembenemend en heerlijk koel

Sinds op 11 januari 1959 vijf pubers met van spanning knikkende knieën de enorme grotten ontdekten, die nog steeds uniek zijn in de wereld, staat Nerja definitief op de kaart. De grotten van Nerja vormen inmiddels op het Alhambra in Granada en het Prado Museum in Madrid na, de grootste toeristische trekpleister van Spanje. Bezoek de grotten tijdens uw rondreis door Andalusië.

Toeristisch en koel
De drie met elkaar verbonden grotten samen hebben een oppervlak van maar liefst 35.484 vierkante meter en een indrukwekkende lengte van ruim 7 kilometer. De faciliteiten om bij de grotten te komen en bij de grotten zelf zijn on-Spaans goed geregeld. De enorme parkeerplaats, het informatiecentrum en het restaurant met een spectaculair zicht over zee, verraden de doorlopende aanwezigheid van ontzettend veel bezoekers. Het grote voordeel van een bezoek aan de grotten tijdens uw rondreis door Andalusië in de zomer is, dat het er altijd heerlijk koel is.

Grillige vormen
Uit het schelle ochtendlicht stap je het duister van de Sala del Belén (kerststalvertrek) binnen. Achter in dit vertrek staat een verzameling kleine stalagmieten zo gegroepeerd, dat er met een beetje fantasie de stenen figuren van de drie koningen uit een kerststal in te herkennen zijn. De grillige vormen van de stalagmieten en stalactieten zijn hier al behoorlijk indrukwekkend, totdat je aankomt in het voorportaal van de ‘echte’ grot: Sala de la Cascada (watervalzaal) die ook wel de Sala del Ballet (balletzaal) wordt genoemd. Daarachter doemt een duizelingwekkend grote ruimte op. In de verte loopt het pad voor bezoekers. De grot vanaf hier tot het einde is bijna een kilometer lang.

Festival van Nerja
De schaarse verlichting benadrukt de bizarre verzameling aan vormen waardoor de grot in zijn geheel lijkt op een gigantische, ondergrondse kathedraal. Linksboven op een soort plateau zie je bijvoorbeeld een soort replica van de toren van Pisa. De Sala del Ballet vormt al 55 jaar in de tweede helft van juli het toneel voor het jaarlijkse muziek- en dansfestival, Festival de Cueva de Nerja, een ongeëvenaarde ervaring vanwege de prachtige akoestiek in deze ruimte.

Stalagmieten en stalactieten
Een stukje verder hangen aan het plafond stalactieten in vormen die sterk doen denken aan de torenspitsen van La Sagrada Familia in Barcelona. Gaudí moet hier, al dan niet bewust, zijn inspiratie vandaan hebben gehaald. In de Sala de los Fantasmas (spokenvertrek) ontmoet je stalactieten die inderdaad veel weg hebben van spookachtige mensfiguren. Wie er vanuit gaat dat stalactieten allemaal de vorm hebben van een omlaag hangende zuil, komt in Nerja bedrogen uit. Een complete stoffenafdeling van een warenhuis hangt hier hoog in de lucht klaar om neer te dalen. Alsof een beeldend kunstenaar uiterst secuur de plooien in de stenen lappen stof heeft gehouwen.

Zaal der rampen
Achter in de grot komen we in het meest bijzondere gedeelte, de Sala del Cataclismo (de zaal der rampen) terecht. Hier staat de grootste ondergrondse pilaar ter wereld die ook in het Guinness Book of Records staat. De zuil is ruim dertig meter hoog en heeft een basis van ongeveer dertien bij zeven meter. Om de reusachtige pilaar ligt een chaotische verzameling aan gesteente dat tijdens de vele aardbevingen die zich hier hebben voorgedaan is neergestort, daarbij lege plekken op het plafond achterlatend.

Grillige vormen
Hier en daar doen vormen op de stalagmieten denken aan broccoli, bloemkool en zelfs aan bossen tulpen. Het is ongelooflijk dat ieder deel van elke pilaar een ander patroon heeft en waarbij alle patronen in al hun grilligheid toch perfect op elkaar afgestemd zijn. Iets verder zie je opeens het profiel van Cyrano de Bergerac. Ongelooflijk te bedenken dat slechts neervallende druppels zo’n perfect beeld hebben kunnen fabriceren. Alle vormen die er in de natuur bestaan zijn in versteende versie aanwezig in de grotten van Nerja.

Rotstekeningen in de grotten van Nerja
Al vanaf de prehistorie werd de grot afwisselend gebruikt als woning en als begraafplaats. Jagers en vissers lieten er ook rotstekeningen achter. In totaal zijn er zeshonderd rotstekeningen of onderdelen daarvan gevonden. Slechts een dertigtal is echt herkenbaar. Hier zijn beesten als koeien, paarden, geiten, rendieren en vissen in te herkennen. Het interpretatiecentrum maakt inzichtelijk hoe de grotten zijn ontstaan en geeft informatie over de biologische, geologische en historische achtergronden.

Speleologie
Het is mogelijk om de voor het grote publiek ontoegankelijke zalen van de grotten te bekijken. Dit gebeurt altijd onder begeleiding van een team van specialisten in groepen van maximaal tien personen en slechts tussen oktober tot juni. Voor deze excursies is een goede lichamelijke conditie vereist. Zie voor meer informatie: www.cuevadenerja.es

Bel of mail mij terug