070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Girona: historie, topgastronomie en fiets/wandelbestemming

De Spaanse provinciehoofdstad Girona (in het Spaans: Gerona) is een gezellige oude plaats in de binnenlanden van Catalonië. In tegenstelling tot Barcelona wordt deze stad nog niet door massa’s toeristen overstroomd. Niet alleen cultuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen, maar ook mensen die van goede gastronomie houden en zij die kiezen voor een actieve vakantie. Want Girona heeft niet alleen een prachtige en goed bewaarde oude binnenstad, maar is ook een klein gastronomisch paradijs met onder meer twee sterrenrestaurants. Bovendien ligt het aan de populairste Vía Verde van Catalonië, zeer aantrekkelijk voor fietsers en wandelaars.

Oude binnenstad

Dwalend door de smalle straatjes van Girona’s oude binnenstad komt u een schat aan eeuwenoude gebouwen, straten en muren tegen, die je mee terug nemen naar de Middeleeuwen en zelfs de Romeinse tijd. De oude binnenstad is namelijk opgebouwd uit de voormalige Romeinse nederzetting Força Vella (uit 100 voor Christus) en Middeleeuwse nederzettingen. Girona is toen aan beide kanten van de Onyar rivier komen te liggen. In de loop der tijd zijn er steeds meer bruggen gebouwd om de wijken aan beide zijden van de rivier beter met elkaar te verbinden. De meest bekende hiervan is de Pont de Ferro (=ijzeren brug; ook wel Pont de Eiffel genoemd) van architect Gustave Bönickhausen. Samen met de gekleurde huizen aan de Onyar rivier, de Joodse wijk (een van de mooiste en best bewaarde Joodse wijken in Europa) en de kathedraal vormen de bruggen het visitekaartje van Girona.

Toprestaurants

Ook wie van lekker eten houdt, zit goed in Girona. Want Girona telt een groot aantal haute cuisine restaurants, die moderne, innovatieve gerechten serveren. Bijvoorbeeld Nu, Bubbles Gastrobar, Divinum, Alqueria, La Penyora en Indigo. Als klap op de vuurpijl bevinden zich in Girona twee met Michelin sterren bekroonde haute cuisine restaurants: Drie-Michelinsterren restaurant El Celler de Can Roca en één-Michelinster restaurant Massana. En voor de ijsliefhebbers: één van de eigenaren van El Celler de Can Roca heeft samen met zijn vrouw nog een ijszaak in Girona: Rocambolesc.

De populairste Vía Verde van Catalonië

Voorts ligt Girona aan de populairste Vía Verde (=oude spoorlijn die veranderd is in wandel- en fietspad) van Catalonië (de Vía Verde del Carrilet), waardoor Girona ook voor wandel- en fietsliefhebbers een erg leuke bestemming is. Het wandel- en fietspad begint in de bergplaats Olot. Deze plaats ligt in het hart van vulkaangebied La Garrotxa en eindigt in Sant Feliù de Guixols. De gehele route is ongeveer 100km lang. Vanuit Girona kunt u over twee dagen verspreid beide stukken van de Via Verde fietsen (u kunt fietsen huren bij Girona Bikes Tour; dit bedrijf kan u eveneens wegbrengen naar Olot en/of ophalen in Sant Feliù). Beide routes zijn makkelijke, bergafwaarts gaande routes. De route van Olot naar Girona gaat door vulkaangegbied La Garrotxa, prachtige valleien en een tiental kleine Catalaanse dorpjes.

Een bijzonder festival

Voor de liefhebbers van feesten en evenementen vindt er in mei een bijzonder festival plaats in Girona: Girona Temps de Flors, oftewel het Bloemenfestival van Girona. Dit jaar is dit van 9 tot en met 17 mei. Het festival lijkt een beetje op het patios festival in Córdoba. Alleen worden er bij het bloemenfestival in Girona niet alleen patio’s, maar ook straten, pleinen, rivieren en huizen door kunstenaars met bloemen versierd. En nog aparter: veel restaurants serveren tijdens het bloemenfestival gerechten die met bloemen bereid zijn!

Dagtrips vanuit Girona stad

Tenslotte is de stad ook een ideale uitvalsbasis. Zo zou u Barcelona kunnen bezoeken en de binnenlanden van Catalonië ontdekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de natuurgebieden La Garrotxa en Cap de Creus. Of de plaatsen Vic, Ripoll, Olot of Figueres in de binnenlanden van Catalonië en Cadaques of Begur aan de kust. Girona heeft een eigen vliegveld, dus het is snel vanuit Nederland te bereiken.

Het is natuurlijk ook een optie om Girona onderdeel uit te laten maken van uw rondreis door Spanje. Bekijkt u hier eens de mogelijkheden.

Bel of mail mij terug